Alles wat je moet weten over noodstroomvoeding

Goede elektriciteit is tegenwoordig in ons dagelijks leven onmisbaar. Je betrouwbare apparaten zoals je smartphone, laptop of televisie staan ​​constant aan, en de gemiddelde huishoudens hebben tegenwoordig steeds meer slanke apparaten die altijd verbonden moeten zijn om de beste prestaties te leveren. Zonder stroom kunnen een serieus probleem vormen voor je werk, veiligheid en levensgenot. Natuurlijk bestaan ​​er in ons land nog steeds stroomstoringen, waardoor we zonder elektriciteit komen te zitten. Om dit risico te verkleinen, kan het vermoeden van een noodstroomvoeding voor jou de beste keuze zijn.

Wat is een noodstroomvoeding?

Een noodstroomvoeding wordt ook wel een Uninterruptible Power Supply (UPS) genoemd. Een UPS is een elektronisch apparaat dat is ontworpen om bepaalde aangesloten elektrische apparaten te voorzien van noodstroom en bescherming in het geval van een stroomopslag. Hierdoor zijn de apparaten beschermd tegen stroomuitval, niet alleen door kortstondige stroomstoringen, maar ook bij stroomonderbrekingen van enkele uren of zelfs dagen. Het apparaat werkt als een tussenstop tussen de stroomvoorziening en elektrische apparatuur. De UPS-batterij werkt als een back-upopslagapparaat om ervoor te zorgen dat alles nog werkt tijdens een opslag.

Typ noodstroomvoedingen

Er zijn verschillende soorten noodstroomvoedingen beschikbaar op de markt. In het algemeen zijn er drie soorten UPS te onderscheiden: offline, lijn interactief en online noodstroomvoedingen.

Offline Noodstroomvoeding

Bij een offline noodstroomvoeding loopt de input direct over de output totdat de noodstroomvoorziening wordt geactiveerd. Het is eigenlijk een simpele vorm van noodstroomvoorziening. De offline noodstroomvoedingen zijn voornamelijk ontworpen voor persoonlijke computers en andere kleine kantoorapparatuur.

Line Interactive Noodstroomvoeding

De lijn interactieve noodstroomvoeding zorgt voor een constante aanpassing van de wisselstroomspanning die van het elektriciteitsnet komt. Het apparaat zal zorgen dat de spanning op een constant niveau blijft, wanneer deze afwijkt van de normale waarde. Dit type noodstroomvoeding is ideaal voor een middelgroot bedrijf die noodstroomvoorziening nodig heeft.

Online Noodstroomvoeding

De online noodstroomvoedingen zijn de meest ontwikkelde noodstroomvoeding. Dit type noodstroomvoeding heeft twee permanente stroombronnen, één van een wisselstroombron die stroom omzet in gelijkstroom, en één opgeslagen in de batterij. Het apparaat stroomt continu stroom en is zeer efficiënt in het leveren van stroom tijdens stroomonderbrekingen. Door het hoge vermogen zijn deze noodstroomvoedingen voornamelijk bedoeld voor grote bedrijven en datacentra.

Hoe werkt een noodstroomvoeding?

Om te begrijpen hoe een noodstroomvoeding werkt, is het belangrijk om te weten hoe de stroomvoorziening van elektrische apparatuur werkt. Als je smartphone in een stopcontact steekt, levert het stopcontact wisselstroom aan de acculader van de telefoon. De acculader van de smartphone zet deze wisselstroom om in gelijkstroom. De gelijkstroom wordt gebruikt om de batterij van de smartphone die is opgeladen. Als de elektriciteit in je huis uitvalt, dan werken de stopcontacten niet meer en heeft je smartphone geen stroom meer.

Echter, als je in dit geval je smartphone hebt aangesloten op een noodstroomvoeding, de UPS, dan wordt de directe stroomtoevoer van de stroomvoorziening onderbroken en de noodstroomvoeding neemt het over. De noodstroomvoeding zet de wisselstroom die van de stroomvoorziening komt om in gelijkstroom. Dit gebeurt via een gelijkrichter en de overspanning tot het niveau dat nodig is om de accu van de UPS te voeden. Tijdens dit proces wordt de energie van de wisselstroom opgeslagen in batterijen van de noodstroomvoeding.

Voordelen van een noodstroomvoeding

Er zijn verschillende redenen waarom het kopen van een noodstroomvoeding een slanke keuze kan zijn. Er zijn enkele van de voordelen van de UPS.

Bescherming tegen stroomstoringen

Een UPS beschermt alle elektrische apparaten tegen elektromagnetische interventie. Door gebruik te maken van een UPS kan er zekerheid worden geboden door het voorkomen van stroomstoringen die schade kunnen toebrengen aan medische apparatuur.

Beschermt tegen gegevensverlies

Als de stroomvoorziening van uw computer of server uitvalt, bestaat het risico dat biologische documenten en vertrouwelijke bestanden beschadigd raken of verloren gaan. Het gebruik van UPS verhindert gegevensverlies door betrouwbare stroomvoorziening te leveren.

Verhoogde productiviteit

Met de aanschaf van een noodstroomvoeding verhoog je de productiviteit op de werkvloer. Er blijft stroomtoevoer in plaats van dat alles stil komt te liggen in het geval van stroomopslagen.

Veilige stop van automatische systemen

Als een stroomstoring gedurende langere tijd duurt, kan het systeem ook tot stilstand komen. Om te zorgen dat de kritische onderdelen in het systeem uitgeschakeld worden en er niet zomaar hersteld worden, heeft een UPS vaak een automatische deactiveringsfunctie. Dit zorgt voor een veilige uitschakeling van de belangrijkste systemen, zodat ze later weer gemakkelijk kunnen worden gegarandeerd.

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom het vermoeden van een noodstroomvoeding voor uw elektrische apparatuur een slanke keuze kan zijn. Een UPS beschermt niet alleen alle elektrische apparatuur tegen elektromagnetische interventie, maar ook tegen dataverlies, en kan de productiviteit verhogen. Het is belangrijk om te weten welk type UPS geschikt is voor jouw situatie en apparatuur. Met deze kennis kan je een weloverwogen beslissing nemen om je werk, veiligheid en levensgenot ook tijdens een stroomuitval zeker te stellen.