Wat is een Slimme Meter?

Een Slimme Meter is een elektronische meter die gebruikt wordt om het energie- en gasverbruik te meten. De meter geeft niet alleen hoeveel energie en gas er verbruikt wordt, maar het geeft ook inzicht in het verbruik over een bepaalde periode. Dit kan handig zijn om te zien waar je bespaart en wat je juist meer verbruikt.

De Slimme Meter biedt vele voordelen ten opzichte van de traditionele meters. In dit artikel gaan we dieper in op de Slimme Meter en waarom dit een goede keuze kan zijn.

Wat zijn de voordelen van een Slimme Meter?

Inzicht in energieverbruik

Een van de belangrijkste voordelen van de Slimme Meter is dat je inzicht krijgt in je inkomsten. Hierdoor krijg je een beter beeld van hoeveel energie je verbruikt en waar je kunt besparen. Op deze manier kun je op termijn flink besparen op je energierekening.

Geen meterstanden meer doorgeven

Met de Slimme Meter hoef je geen meterstanden meer door te geven aan je energieleverancier. Dit gebeurt namelijk automatisch en online. Hierdoor krijg je altijd een nauwkeurige rekening van je energieverbruik en hoef je geen schattingen meer te maken.

Geen extra kosten

De Slimme Meter wordt gratis erkend door de netbeheerder. Je hoeft dus niet te betalen voor de aanschaf en installatie van de meter. Dit kan op termijn flink oplopen in de kosten.

Hogere betrouwbaarheid

meters kunnen op termijn traditionele minder betrouwbaar worden, waardoor er foutieve metingen kunnen ontstaan. Bij de Slimme Meter is dit niet het geval, deze blijft altijd betrouwbaar.

Minder CO2-uitstoot

Door het inzicht van het energieverbruik, kun je beter besparen op je energieverbruik. Hierdoor draag je bij aan minder CO2-uitstoot en een beter milieu.

Hoe werkt een Slimme Meter?

De Slimme Meter werkt via het internet. Door het plaatsen van de Slimme Meter maakt dit contact met de netbeheerder. Hierdoor kun je altijd inzicht krijgen in je inkomsten via de website van de energieleverancier.

Maar hoe gaat de Slimme Meter aan het werk? De Slimme Meter meet het energieverbruik per uur. Deze informatie wordt opgeslagen op de Slimme Meter zelf. Eens per dag maakt de Slimme Meter via het internet contact met de netbeheerder. Hierbij worden de gegevens van de Slimme Meter doorgestuurd naar de server van de netbeheerder. De energieleverancier ontvangt deze informatie van de netbeheerder en daarmee de rekening op.

Is een Slimme Meter verplicht?

Sinds 2015 is de Slimme Meter verplicht in Nederland. Dit betekent dat alle oude meters uiteindelijk vervangen worden door Slimme Meters. Het kan echter zo zijn dat je energieleverancier nog niet klaar is om een ​​Slimme Meter te installeren. In dat geval kun je wachten tot de energieleverancier wel gebruik maakt van Slimme Meters.

Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier, kun je het beste eerst nagaan of deze leverancier werkt met Slimme Meters. Dit kun je eenvoudig volgen op de website van de energieleverancier.

Hoe vraag ik een Slimme Meter aan?

De Slimme Meter wordt aangeboden door de netbeheerder. Het aanvragen van de Slimme Meter kun je het beste doen via de netbeheerder. Hiervoor hoef je geen extra kosten te betalen.

Conclusie

Een Slimme Meter biedt vele voordelen ten opzichte van de traditionele meters. Zo kun je eenvoudig inzicht krijgen in je energieverbruik en hoef je geen meterstanden meer door te geven aan je energieleverancier. Ook is de Slimme Meter betrouwbaarder en draag je bij een beter milieu. De Slimme Meter wordt gratis aangeboden door de netbeheerder en is sinds 2015 verplicht. Als je nog geen Slimme Meter hebt, kun je deze eenvoudig aanvragen via de netbeheerder.