Inbraakdetectiesysteem

Bij het verwerven van een woning of bedrijfspand is het belangrijk om de veiligheid te minimaliseren. Eén van de meest waardevolle investeringen voor de beveiliging van een pand is een inbraakdetectiesysteem. Dit systeem kan ervoor zorgen dat ongewenste indringers worden ontdekt voordat er mogelijk schade of diefstal wordt gepleegd. In deze tekst gaan we dieper in op de werking van inbraakdetectiesystemen, de verschillende soorten en de voordelen van deze systemen.

Werking van Inbraakdetectie Systemen

Inbraakdetectiesystemen kunnen op verschillende manieren werken. De meest ontwikkelde manier is door middel van sensoren die beweging. Dit kunnen infraroodsensoren zijn die reageren op lichaamswarmte, maar ook magnetische deur- en raamcontacten zijn een veelgebruikte methode. Wanneer een indringer een deur of raam probeert te openen, zal het contact verbroken worden waardoor het systeem de inbraak detecteert. Naast deze detectiemethoden zijn er ook nog andere methoden, zoals glasbreukdetectie en camera's.

Inbraakdetectiesystemen werken op basis van algoritmes. Wanneer een sensor een beweging detecteert, zal het systeem bepalen of deze beweging verdacht is of niet. Dit gebeurt door het vergelijken van de beweging met eerder opgeslagen activiteiten en patronen. Wanneer het systeem bepaalt dat de beweging verdacht is, zal er een alarm afgaan. Dit kan een stil alarm zijn dat alleen naar de meldkamer wordt gestuurd, maar dit kan ook een luid alarm zijn dat ook de indringers afschrikt.

Soorten Inbraakdetectie Systemen

Er zijn verschillende soorten inbraakdetectiesystemen. Het meest gebruikte systeem is het bekabelde systeem. Bij dit systeem kunnen alle sensoren met elkaar verbonden worden door middel van kabels. Dit zorgt voor een stabiele verbinding waardoor de kans op storingen minimaal is. Ook is het bekabelde systeem minder storing voor storingen van buitenaf, zoals blikseminslag.

Een andere veelgebruikte manier om inbraak te overleven is door middel van een draadloos systeem. Bij dit systeem werken de sensoren op batterijen en communiceren zij draadloos met de centrale module. Dit systeem is gemakkelijker te installeren omdat er geen kabels getrokken hoeven te worden, maar het nadeel is dat het probleem is voor storingen en dat de batterijen regelmatig moeten worden vervangen.

Een ander soort inbraakdetectiesysteem is het hybride systeem. Bij dit systeem worden de voordelen van het bekabelde en draadloze systeem gecombineerd. De centrale module is gedeeltelijk bekabeld, maar de sensoren kunnen zowel bekabeld als draadloos zijn. Dit zorgt voor een flexibel systeem dat op verschillende manieren kan worden uitgebreid.

Voordelen van inbraakdetectiesystemen

Er zijn verschillende voordelen van inbraakdetectiesystemen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het systeem ervoor zorgt dat indringers worden ontdekt voordat er mogelijk schade of diefstal wordt gepleegd. Hierdoor kan er snel actie worden genomen, bijvoorbeeld door het inschakelen van de politie.

Een ander voordeel is dat een inbraakdetectiesysteem afschrikkend werkt. Wanneer een grote inbreker ziet dat er een inbraakdetectiesysteem aanwezig is in een pand, zal deze minder snel waarschijnlijk zijn om een ​​poging te wagen. Dit kan er voor zorgen dat er überhaupt geen inbraakpoging wordt gedaan.

Daarnaast kan een inbraakdetectiesysteem ook helpen bij de verzekering van een pand. Verzekeraars eisen steeds vaker dat er een inbraakdetectiesysteem aanwezig is, omdat dit de kans op diefstal en schade verkleint. Hierdoor kan er bij schade of diefstal sneller een vergoeding worden uitgekeerd.

Tot slot

Een inbraakdetectiesysteem kan ervoor zorgen dat een pand veiliger wordt. Door de verschillende detectiesystemen en de mogelijkheid voor bedrade, draadloze of hybride systemen is er altijd wel een systeem dat aan de eisen voldoet. De voordelen van een inbraakdetectiesysteem zijn duidelijk: het werkt afschrikwekkend, verkleint de kans op diefstal en schade en kan helpen bij de beveiliging van een pand.