Alles wat je moet weten over beleggingen

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld in een activiteit met als doel een winst te behalen op de lange termijn. Dit kan door bijvoorbeeld aandelen, obligaties, grondstoffen of onroerend goed te kopen en te verkopen.

Waarom zou je beleggen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om te beleggen. Willen een extra inkomstenbron creëren, anderen willen hun huidige en toekomstige financiële situatie verbeteren of hun pensioen veiligstellen. Beleggingen bieden ook de mogelijkheid om je geld te laten groeien en een hoger rendement te behalen dan bijvoorbeeld een spaarrekening.

Risico versus rendement

Beleggen brengt echter ook risico's met zich mee. Een hoger rendement gaat vaak samen met meer risico. Het is dan ook belangrijk om vooraf je risicobereidheid te bepalen en te beleggen op een manier die bij jouw verleden ligt. Beleg ook alleen met geld dat u kunt missen en spreid uw beleggingen over verschillende activa om risico's te verminderen.

Verschillende soorten beleggingen

Er zijn veel verschillende soorten beleggingen waaruit je kunt kiezen. Bijkomende noemen we er een aantal.

Aandelen

Een aandeel is een waardepapier dat aantoont dat je mede-eigenaar bent van een bedrijf. Door aandelen te kopen, heb je recht op een deel van de winst van het bedrijf. Aandelenkoersen kunnen sterk schommelen en er is geen garantie dat je inleg terugkrijgt.

Verplichtingen

Een lening is een lening die je aan een bedrijf van de overheid verstrekt. Het bedrijf van de overheid betaalt rente en verloren lening op een later moment af. Verplichtingen zijn over het algemeen minder riskant dan aandelen, maar bieden ook een lager rendement.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een verzameling van verschillende aandelen en/of obligaties. Hierdoor verspreid je je risico en hoef je zelf niet alle activa te selecteren. Beleggingsfondsen worden beheerd door een professional en bieden vaak hogere rendementen dan bijvoorbeeld spaarrekeningen.

Grondstoffen

Grondstoffen zijn bijvoorbeeld goud, zilver en olie. Deze worden verhandeld op de grondstoffenmarkt. De prijs van grondstoffen kan fluctueren door bijvoorbeeld economische ontwikkelingen of schaarste.

Onroerend goed

Beleggen in onroerend goed kan onder andere door het kopen van vastgoed of het investeren in vastgoedfondsen. Onroerend goed kan een stabiele bron van inkomsten zijn en biedt waarschijnlijk de mogelijkheid om de toekomstige waarde te verhogen.

Hoe beginnen met beleggen?

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om je goed te laten informeren en een strategie te bepalen. Er zijn verschillende manieren om te beginnen met beleggen:

Via een beleggingsfonds

Als je geen ervaring hebt met beleggen, kan het slank zijn om te beginnen met het beleggen in een beleggingsfonds. Je vermogen wordt dan beheerd door een professional en je investeert met andere mensen in activa. Dit biedt vaak spreiding en minder risico.

Via een online broker

Een online broker is een platform waarop u zelf kunt handelen in aandelen, obligaties of andere activa. Dit biedt veel vrijheid en je kunt zelf kiezen welke producten je wilt kopen.

Met hulp van een financieel adviseur

Als je nog weinig ervaring hebt met beleggen, kan het raadzaam zijn om een ​​financieel adviseur te raadplegen voor advies en ondersteuning.

Tips voor succesvolle beleggingen

Beleggen is niet zonder risico. Maar er zijn tips die je op weg kunnen helpen naar succesvolle investeringen.

Diversificatie

Spreid uw risico door te beleggen in verschillende activa. Zo voorkom je dat je afhankelijk bent van één investering die slecht uitpakt.

Bepaal je risicobereidheid

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om te bepalen hoeveel risico je bereid bent te nemen. Dit specificeert namelijk welke het beste activeert bij jou passagiers.

Houd je emoties in bedwang

Het kan gemakkelijk zijn om snel te stappen van bepaalde investeringen als de koersen dalen. Maar koersen schommelen nu eenmaal en het is belangrijk om je lange termijnstrategie in het oog te houden.

Houd je beleggingen in de gaten

Volg regelmatig de ontwikkelingen van je beleggingen en houd je portefeuille in balans om te voorkomen dat je te veel risico loopt.

Conclusie

Beleggen biedt de mogelijkheid om je geld te laten groeien en je financiële situatie te verbeteren. Er zijn echter ook risico's verbonden. Het is belangrijk om je goed te laten informeren, je risicobereidheid om te bepalen en een strategie om die bij jou verleden te kiezen. Met de juiste kennis en strategie kun je echter succesvol beleggen en gelijktijdig van rendementen op de lange termijn.