Inspectie Bruggen Met Drone

Het inspecteren van bruggen is van essentieel belang voor de veiligheid van de weggebruikers. Een brug kan namelijk gebreken vertonen die niet zichtbaar zijn voor het blote oog, maar wel gevaarlijk kunnen zijn voor zowel de bruggebruikers als de omgeving. Het inspecteren van bruggen gebeurt dan ook regelmatig door professionele inspecteurs die de bruggen controleren op eventuele gebreken. In de afgelopen jaren is er echter een nieuwe technologie op de markt gekomen, namelijk het gebruik van een drone voor de inspectie van bruggen. In dit artikel gaan we in op de voordelen van het gebruik van drones bij inspecties van bruggen.

Wat is een drone?

Voor wie niet bekend is met dit nieuwe technologische snufje, eerst een korte uitleg. Een drone is een radiogestuurde, onbemande vliegende robot die is uitgerust met verschillende sensoren en camera's. De drone kan op afstand worden bestuurd en ingezet voor verschillende doeleinden, zoals inspecties, bewaking of fotograferen.

Voordelen van het gebruik van een drone bij de inspectie van bruggen

Het gebruik van drones bij de inspectie van bruggen brengt heel wat voordelen met zich mee, zowel op financieel als op veiligheidsvlak.

Kostenbesparend

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een drone bij de inspectie van bruggen is de kostenbesparing. Inspecties van bruggen die worden verwijderd op hoogte en toegankelijke plaatsen met hoogwerkers. Het huren van een hoogwerker kost echter al snel een paar honderd euro per dag en is vaak niet zonder risico, zoals bijvoorbeeld het omvallen van de hoogwerker. Het gebruik van een drone is veel goedkoper en sneller omdat er geen hoogwerker en bemande inspecteurs nodig zijn. Bovendien zijn drones veelzijdiger inzetbaar, waardoor er meer werk kan worden uitgevoerd in minder tijd.

Veilige inspecties

Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van een drone bij de inspectie van bruggen is de veiligheid van de inspecteurs. Inspecteurs moeten bij de traditionele wijze van inspecteren vaak op grote hoogtes werken wat niet zonder risico is. Een drone kan zonder enig risico op grote hoogtes vliegen en de bruggen van dichtbij inspecteren. Dit beperkt het risico op ongelukken afzonderlijk.

Efficiƫntie

Het gebruik van drones bij de inspectie van bruggen is sneller en sneller dan de traditionele methode. Een drone kan de brug veel sneller en nauwkeuriger inspecteren dan een inspecteur die te voet of met een hoogwerker de brug moet beklimmen. Bovendien kan een drone de brug uit alle hoeken inspecteren waardoor er geen gebreken zijn over het hoofd gezien worden.

Hoogwaardige beeldkwaliteit

Drones worden voornamelijk getest met hydraulische camera's om de bruggen van dichtbij te kunnen inspecteren. Hierdoor kunnen gebreken en van dichtbij worden bereikt. Dit zorgt voor een beter inzicht in de staat van de brug en de gebreken die de brug vertoont.

Minder hinder voor het verkeer

Het gebruik van een drone bij de inspectie van bruggen zorgt voor minder hinder voor het verkeer. Bij de traditionele manier van inspecteren moeten de rijbanen vaak worden afgesloten wat voor veel hinder kan zorgen bij weggebruikers. Het gebruik van een drone zorgt voor minimale hinder voor het verkeer omdat er geen wegafsluitingen nodig zijn.

De toekomst van de inspectie van bruggen

Gezien de belangrijke voordelen van het gebruik van een drone bij de inspectie van bruggen, is de kans groot dat deze technologie in de toekomst vaker wordt toegepast bij de inspectie van bruggen. Dit kan niet alleen de inspectie van bruggen goedkoper en veiliger maken, maar ook voor andere toepassingen zoals het inspecteren van hoogspanningsmasten, olie- en gasinstallaties en windmolens.

Conclusie

Het gebruik van drones bij de inspectie van bruggen biedt vele voordelen ten opzichte van de traditionele manier van inspecteren met hoogwerkers en ondermande inspecteurs. Het is kostenbesparend, veiliger, goedkoper en zorgt voor minimale hinder voor het verkeer. Hoewel drones nog niet volledig de plaats innemen van traditionele inspectiemethoden, bieden ze wel een alternatief met een grote potentie voor de toekomst.